5 İl İçin Durum Kritik

Prof. Dr. Naci Görür’den Uyarılar
Yer bilimci ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, son açıklamalarında İstanbul, İzmir ve Tunceli gibi şehirlere özel deprem uyarılarında bulundu. Televizyon programında önemli açıklamalarda bulunan Görür, bilimsel verilere dayanarak vatandaşları uyarmaya devam etti.

“Doğu Anadolu Fayı uyanmak üzere” diyerek başlayan Görür, 2010 veya 2011 yıllarında hazırlanan bir proje kapsamında Doğu Anadolu Fayı’nın durumunu incelediklerini belirtti. Bu fayın uyanma sürecinde olduğunu ve İstanbul’un da risk altında olduğunu vurguladı. Kuzey Anadolu Fayı’nın Kuzey’den Güney’e doğru kırılması durumunda büyük zararlar olabileceğine dikkat çekti.

Özellikle Tunceli’ye dikkat çekerek, “Bağırıyorum Tunceli’ye dikkat edin diye” ifadelerini kullandı. Bu uyarıları yaparken bilimsel verilere dayandığını ve sadece laf olsun diye değil, gerçek riskleri belirtmek için konuştuğunu vurguladı. İstanbul’da riskli ilçeler olarak Avcılar, Bakırköy, Pendik ve Tuzla’yı işaret eden Görür, bu bölgelerdeki vatandaşların çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. İzmir’e de değinen Görür, bölgedeki fay hatlarının tehlikesine işaret etti.

Ayrıca, Doğu Anadolu Fayı’na vurgu yaparak Adıyaman ile Hakkari arasındaki tüm yerleşim alanlarının da dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Görür, depremle ilgili uyarılarını siyasetten bağımsız bir şekilde yaptığını ve insanların güvenliği için bu konuda hassasiyet gösterdiğini dile getirdi.

Son olarak, İzmir’in gerçek tehlikesini ortaya koymak adına fay hatlarının potansiyelini, periyodunu ve diğer önemli bilgileri bilmenin önemine vurgu yaptı. Bu bilgilerin ışığında İzmir’in gerçek tehlikesinin boyutunu ve zamanını daha net bir şekilde belirleyebileceklerini ifade etti.

Prof. Dr. Naci Görür’ün uyarıları, vatandaşların deprem riskine karşı daha bilinçli ve hazırlıklı olmaları adına önemli bir hatırlatma niteliği taşıyor.

İstanbul Büyük Risk Altında

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depremi için bu kez konum vererek uyardı. Avrupa Yakası’nı işaret eden Görür, “Marmara Denizi’nden kıyıdan başlayarak ilk 10 kilometrelik bir şerit düşün. Orada çok daha fazla sıkıntı olacak. Çünkü depremin şiddeti genellikle Haliç’ten Silivri’ye kadar 9 şiddetini bulacak. 9 şiddetinde bir depremin etkisi altında kalmak şu demek: Çok iyi yapılmış binalar bile ciddi hasarlar alabilir” ifadelerini kullandı.

Sözcü’den İpek Özbey’e konuşan Görür, İstanbul’da deprem olma olasılığının yüzde 47 olduğunu belirten açıklamaları üzerine, “Jeolojide hemen her şey olasılık yüzdesiyle konuşulur. Dünyanın bütün davranış şeklini biz tam olarak söyleyemiyoruz, matematik gibi değil. Hep ‘olabilir’ demek lazım. Olmayabilir de çünkü, yarın olmaz, üç gün sonra olur. Dünya insanın düşündüğü gibi davranmıyor” dedi.

‘REVİZE SONUCU OLASILIK YÜZDE 47’YE İNDİ’

Parsons’un 2000 yılında yaptığı çalışmalara dikkat çeken Görür, “O çalışmayı yaparken jeolojik dönem depremlerini incelediler. Fayda stres birikimini incelediler. Stres transferi hesabına göre sonuçlarına göre 1999’dan sonra 30 yıl içinde deprem olma olasılığı yüzde 64. Bu çok büyük bir olasılık. Bu sene Parsons bunu revize etti, ABD’den bize seslendi. “Yaptığım revize sonucu bu olasılık yüzde 47’ye indi” dedi.

Görür’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İSTANBUL’UN YAPI STOĞU NASIL?

“Asya yapısının jeolojik yapısı eski, dolayısıyla çok daha sertleşmiş kayalardan meydana geliyor. Avrupa yakasında daha genç. Eski peynir ile taze peynir gibi düşün. Avrupa yakasında senin bina yaptığın yer genç çökerlerden meydana geliyor. Yeterince kaya niteliği yok. Kumlu, içinde su olan zayıf kayalar. Avrupa bu durumda. Asya ise tam aksi kaya. Bu, depremde yapı stokunu ve deprem dayanıklılığını çok etkiliyor.”

EN ÇOK HANGİ İLÇELER ETKİLENECEK?

“Özellikle Avrupa yakasında yer alan bölgeler Haliç’ten tutun Silivri’ye kadar olan alan, denize yakın olan kesimler Bakırköy, Zeytinburnu gibi, buralar depremden daha ciddi etkilenecek.”