Bayraktar dünya gündeminde!

Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki başarılı girişimlerinden birisi olan Baykar üretimi yerli silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB2, ihracattaki başarısına devam ediyor. Bayraktar TB2’yi gündemine alan Japonya, Ukrayna ve Karabağ savaşlarındaki başarılarının ardından deneme amaçlı olarak Bayraktar TB2’yi almaya karar verdi.
Testlere tabi tutulacak
AA’da yer alan habere göre; Japon basınının aktardığına göre;Japonya Savunma Bakanlığı, 2023 mali yılı bütçesi kapsamında Bayraktar TB2 SİHA’yı deneme amaçlı olarak devreye alacak ve Japon Kara Öz Savunma Kuvvetleri tarafından testlere tabi tutulacak.
Ulusal basında Bayraktar TB2’nin, Karabağ ve Ukrayna savaşlarındaki başarısı sonrası Japon ordusunun, bu alandaki tercih listesine girdiği kaydediliyor.
Testlerin ardından Japonya’nın yüksek adetlerde Bayraktar TB2 SİHA siparişi vermesi ve hatta bu alanda BAYKAR ile iş birliği gerçekleştirmesi bekleniyor.
Geçtiğimiz yıl ilk sinyaller gelmişti
BAYKAR Genel Müdürü Haluk Bayraktar, geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, “Yakında ilk uçuşunu gerçekleştirecek TB3, Japonya’nın Izumo sınıfı platformları için çok uygun olacak. İHA’nın katlanabilir kanatları, bir taşıyıcının sabit kanatlı uçaklardan daha fazla İHA barındırmasını sağlayacaktır. Japonya, mümkün olan en kısa sürede silahlı insansız hava araçları edinmelidir.” ifadelerini kullanmıştı.
Öte yandan Japonya’nın Ankara Büyükelçisi SUZUKI, geçtiğimiz hafta BAYKAR’ı ziyaret ederek BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile bir araya gelmişti.
MQ-9 Reaper da testlere dahil olacak
Japonya, Bayraktar TB2’nin yanı sıra ABD üretimi MQ-9 Reaper SİHA’sını da test edecek. Bütçe pastasında dronların pratik kullanım öncesi test süreçlerine 22 milyar yen tahsis edilecek.
Çavuşoğlu: Japonya’nın bu alandaki ihtiyaçlarını karşılarız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz yıl eylül sonundaki Tokyo ziyaretinde Japonya ile savunma sanayisi ve güvenlikle ilgili istişareler gerçekleştireceklerine dikkati çekmişti.
Bakan Çavuşoğlu, “Japonya, SİHA olsun, diğer savunma sanayi ürünlerimiz olsun, almak isterse memnuniyetle Japonya’nın bu alandaki ihtiyaçlarını karşılarız.” açıklamasında bulunmuştu.
Resmi Kyodo ajansı, yeni strateji ve savunma politikaları güncellemesiyle Japonya’nın, 77 yıl boyunca izlediği “savaşı terk” politikasından vazgeçerek yeni bir döneme adım atabileceği yorumunu yaptı.
Yerli ve yabancı güvenlik ve dış politika uzmanlarının, yeni strateji ile Japon ordusuna kazandırılması vadedilen “karşı saldırı kapasitesine” yönelik yorumları merak ediliyor.
KAYNAK: SavunmaSanayiST.com