Her Yeri Şifa Kaynağı! Birçok Faydası var..

Vücut hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı geciktiren, romatizma şikayetlerini azaltan, kolesterolü düşüren, sindirim sistemine katkıda bulunan enginarın faydaları saymakla bitmiyor.

Mart sonları, nisan başı gibi sofralarda yerini alan enginar bilinen pek çok faydası ile tam bir şifa kaynağıdır. Deve dikeni ailesinden bir bitki olan enginar yaprakları ile de şifa kaynağıdır. C ve K vitaminini yüksek oranda bünyesinde barındıran bitki magnezyum, çinko, potasyum demir, lif ve kalsiyum ihtiyacını karşılayacak minerallere de sahiptir.

Karaciğer dostu

Karaciğeri koruyan flavonoidler içeren enginar, karaciğerdeki dokuların ve hücre zarlarının içinde meydana gelen oksitlenmeyi azaltır. Karaciğer fonksiyonlarının düzenlenmesinde önemli rol oynar. İdrar söktürücü özelliğinden dolayı böbreklerin çalışmasını düzenler, vücuttaki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırır.

İçerdiği kuarsetin, rutin, gallik asit ve sinarin sayesinde kanser, kalp hastalığı, yüksek kolesterol gibi önemli hastalıklardan vücudu koruyan enginar, içerdiği inülin adlı maddeyle kandaki şeker düzeyini de düşürür. Ayrıca içerdiği potasyum, vücutta bulunan sodyum-potasyum dengesini olumlu etkileyerek tansiyonu dengede tutar.

Karın ağrısı, mide bulantısı, şişlik hissi, iştah kaybı gibi sindirim sorunlarını gidermeye yardımcı olur. Mide ve bağırsakları temizler, romatizma şikayetlerini azaltır. Yağ oranı düşük olduğu için diyet yapanlar için vazgeçilmez bir gıdadır. Vücut hücrelerini yenileyerek yaşlanmayı da geciktirir.

En büyük faydası yapraklarında

Enginarın taç yapraklarında, gövdesine oranla 8 kat daha fazla sinarin bulunur. Sinarin, kolesterolün düşmesine ve sindirim sistemine katkıda bulunur. Bu nedenle enginarın yaprakları ile birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha faydalıdır. Sinarin ayrıca safra üretimini uyarmak için kullanılırken, yağların sindirilmesini de sağlar. Ancak safra taşı olan kişiler enginar yaprağını dikkatli kullanmalıdır.

Zeytinyağlı enginara iç bakla, havuç, patates ilave ederek besin değerini ve lezzetini arttırabilirsiniz. Ayrıca etle pişirerek protein değerini arttırabilirsiniz. Enginarın faydalarını muhafaza edebilmesi için doğru şekilde hazırlanıp tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Uzun süre pişen sebzelerde vitamin kaybı fazla olduğundan hafif diri bırakılmalı, pişirme süreleri uzun tutulmamalıdır. Enginardaki A vitamininin vücutta kullanılabilmesi için bir miktar zeytinyağı gerekir. Ortalama bir enginar başına bir tatlı kaşığı yağ yeterlidir. Bu şekilde yağda eriyen vitaminlerin vücutta kullanılması mümkündür.

 
Uzmanlara göre 40 gün üst üstte enginar yeseniz, zararından çok faydasını görürsünüz. İşte enginar o denli şifa deposu, o denli faydalı bir sebze…

Enginarın faydaları

  • * Enginar kötü kolesterolün düşürülerek dengede kalmasına yardımcı olur.
  • * İçerdiği lifler sayesinde sindirim sisteminin düzenli işleyişine katkıda bulunur. Ayrıca içeriğindeki asitler mide asidinin düzenli seviyede olmasını sağlamaktadır.
  • * Kişinin vücudunda aşırı derecede demir eksikliğinden kaynaklanan anemi hastalığına karşı enginarı düzenli tüketerek anemi hastalığı sorunları ortadan kaldırılabilir.
  • * Antioksidan özelliği sayesinde karaciğerin sağlığını korumaya yardımcı olur.
  • * Enginarın yapraklarını etkili bir idrar söktürücü olarak kullanabilirsiniz.
  • * Bağışıklık sistemini koruyan enginar vücudun iskelet yapısında kemik sağlığını da korumayı desteklemektedir.
  • * Vücuttaki hücre yenilenmesini destekleyerek hasarlı hücrelerin onarılmasında etkilidir.
  • * En az yemeği kadar faydası bulunan enginar suyu kilo vermeye de yardımcıdır.
  • * Egzama, mantar gibi cilt ve deride meydana gelen sağlık problemlerine karşı cilt sağlığını korumaktadır.
  • * Enginar kan basıncını sağlıklı seviyede tutmaya yardımcı önemli bir besindir.
  • * Kanı temizleme özelliğine sahip olduğu gibi kalp sağlığını da korumaya yardımcı olur.
  • * Diyabet hastaları için de şeker seviyesini dengede tutabilmektedir.

Saymakla bitmeyecek daha pek çok faydası bulunan enginar hamilelik ve emzirme döneminde doktorunuza danışmanız tavsiye edilir. Ayrıca aşırı tüketimi ishal, gaz ve karın şişkinliğine sebebiyet vereceğinden yeteri miktarda tüketilmesi gerekir.

Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…