Nato’dan Erdoğan açıklaması

NATO GENEL SEKRETERİNDEN TÜRKİYE AÇIKLAMASI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya’nın NATO’ya üye olmasının İsveç’in güvenliğini çok daha artırdığını, bu ülkenin üyeliğine ilişkin sürecin ise çıkmazda olmadığını, belirterek sürecin Türkiye ile yeniden başlatılacağını söyledi.
Stoltenberg, NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ilk günü kapsamında yapılan NATO-Ukrayna Komisyonu Toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi.
Bunun Finlandiya’nın NATO üyesi olarak katıldığı ilk toplantı olduğunu anımsatan Stoltenberg, toplantıda Ukrayna’daki savaşı ve bu ülkeye kendini savunması ve Avrupa-Atlantik bölgesinin parçası olması için verilecek desteği ele aldıklarını söyledi.
İsveç’in üyeliğiyle ilgili soru üzerine Stoltenberg, şunları kaydetti Finlandiya’nın üye olması, İsveç’in güvenliğini çok daha artırıyor. Süreç çıkmaza girmiş değil. Girmişti ama bunu ortadan kaldırabildik. Birkaç hafta veya ay boyunca kalıcı mekanizmada hiçbir toplantı, hiçbir temas olmadı.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE ANLAŞTIK AÇIKLAMASI
Haftalar önce (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) ile yaptığım görüşmeden sonra, bu süreci yeniden başlatma konusunda anlaştık. Burada NATO karargahında Finlandiya, İsveç ve Türkiye ile bir toplantı yaptık. Tekrar görüşmek üzere anlaştık ve sürekli istişareler yapılıyor. İsveç’in katılımı konusunda da ilerleme kaydetmek için farklı düzeylerde çalışmaya devam ediyoruz. İsveç üye olacak. Bunun mümkün olan en kısa sürede olmasını sağlamak için çok çalışıyoruz dedi Türkiye’nin şartlarını uygulamadan isveçin üye olması zor görünüyor