100 Bin Liranın Ödemesini Görenin Dili Tutuluyor!

Artan faiz oranları, vatandaşların cebini derinden etkiliyor. Kredi çekmek isteyenlerin karşılaştığı faiz oranları, ödeme güçlüğü çekmelerine yol açıyor. Özellikle 100 bin liralık kredinin geri ödemesinin 50 bin lirayı aşması, birçok kişinin kredi çekmekten vazgeçmesine neden oluyor.

Son artışla birlikte 100 bin liralık bir kredinin geri ödemesi 50 bin lirayı geçiyor. Örneğin, 2023 yılında 100 bin lira kredi çeken bir kişi, ortalama 121 bin lira geri ödeme yaparken, 2024 yılıyla birlikte faizler arttı ve geri ödeme miktarı daha da yükseldi.

Bankalar arasında faiz karşılaştırması yapıldığında, vatandaşlar için endişe verici bir fark ortaya çıkıyor. En uygun faiz oranını sunan bir bankadan 100 bin lira kredi çekmek isteyen vatandaş, 12 ay için yüzde 3,99 faiz oranıyla karşılaşıyor. Ancak bu kredinin toplam maliyeti 137 bin lirayı aşarak yıllık maliyet oranı yüzde 85’i buluyor.

Diğer yandan, faizi en yüksek bankadan kredi çekmek isteyen vatandaşlar yüzde 6 oranında faizle karşılaşıyor. Bu durumda toplam geri ödeme miktarı 158 bini aşarak yıllık maliyet oranı yüzde 149’u geçiyor.

Bu durum karşısında vatandaşlar isyan ediyor. Bir vatandaş, “Zaten kredi çekmek zorunda bırakılıyoruz. Bir de bankaya para veriyoruz. ‘Ben kredi çektim yarısını da sana vereyim’ diyoruz” şeklinde tepkisini dile getiriyor.

Bankaların yüksek faiz politikaları, vatandaşların kredi kullanma gücünü ciddi şekilde azaltırken, ekonomik belirsizliklerin devam etmesi durumunda bu trendin devam etmesi bekleniyor.