Altında hareketlilik devam ediyor

Altın sektörü bu hafta oldukça önemli iki gelişmeyi yakından takip ediyor. Bu hafta içinde açıklanacak olan ABD enflasyon verileri ve Fed tutanakları, faiz oranlarının yakın vadedeki seyrine yönelik ipuçları için yatırımcılar tarafından mercek altına alınacak.
ABD enflasyon verisi Fed’e yön verecek
Mynet’te yer alan habere göre, çarşamba günü açıklanacak olan Mart enflasyon rakamları, fiyat baskılarının, Fed’in daha agresif faiz artırımlarına ilişkin ihtimali azaltacak kadar hafifleyip hafiflemeyeceğini görmek için yakından takip edilecek.
Ekonomistler; gıda ve yakıt maliyetlerinin hariç tutulduğu çekirdek tüketici fiyat enflasyonunun, aylık bazda yüzde 0,4, yıllık bazda ise Şubat ayındaki yüzde 5,5 seviyesinden yüzde 5,6’ya yükselmesini bekliyor.
Çarşamba günü açıklanacak enflasyon verileri, ABD iş gücü piyasasının hala sıkı olduğunu gösterirken yayımlanan son istihdam raporunun hemen sonrasında gelecek ve finansal istikrara ilişkin azaldıkça Fed’in 2-3 Mayıs’ta politika toplantısında faizleri yeniden artırması için beklentileri yükseliyor.
Fed tutanaklarında faizlere dair ipuçları aranacak
Fed, Çarşamba günü Mart toplantısına yönelik tutanakları adresinde paylaşacak. Tutanaklarda, politika sıkıştırmasına ilişkin iştahın yanı sıra yetkililerin finansal sistemin sağlığına dair görüş verecek.
Fed politikacıları, Mart ayında oy birliğiyle faizleri dokuzuncu kez artırma kararı alarak enflasyonla mücadelenin, en önemli öncelikleri olmaya devam ettiğini gösterdi. Bankacılık sektöründe son dönemde yaşanan çalkantılar; agresif parasal sıkılaştırmanın sadece ekonomiyi resesyona sürüklemekle kalmayıp daha fazla bankanın iflasını tetikleyebileceği yönündeki korkuları artırdı. Yatırımcılar, yıl sonundan önce faiz indirimi fiyatlıyor ancak Fed, faizleri gerektiği sürece yüksek seviyede tutacağını söyledi.
Altın fiyatları bugün ne kadar?
Bu kapsamda altın fiyatları yeni haftayı, ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verilerinin ardından gerileyerek açtı. Ons altın fiyatı bugün 2.007 dolardan değerlenirken, yurt içinde gram altın fiyatı da rekor seviyeden düşüşe geçti. Altının gram fiyatı bu sabah 1.233 TL seviyelerinde bulunuyor. Çeyrek altın 2.016 TL, Cumhuriyet altını 8.625 TL ve 22 ayar bileziğin gram fiyatı ise 1.229 TL’den alıcı ile buluşuyor.
“Altının çekilme zamanı geldi”
Yatırımcılar ise altın fiyatları için uzman görüşlerini araştırırken uzman isimlerden kritik altın yorumu geldi. Adrian Day Asset Management’ın başkanı Adrian Day bu hafta için altında düşüş eğilimi olmasına rağmen, herhangi bir düzeltmenin kısa ve sığ olmasını bekliyor. Bu bağlamda analist, “Piyasa yükselmek istiyor gibi görünse de altının geri çekilme zamanı geldi. Hem kurumsal hem de bireysel yatırımcılar arasında altına yönelik artan bir talep var. Bu da herhangi bir düşüşü sınırlayacaktır,” yorumunu yapıyor.
Dünya altın konseyi: rolünü yerine getiriyor
Dünya Altın Konseyi piyasa stratejisti Joseph Cavatoni ise, “Petrol üretiminde bir kesinti gördük ve bu da mevcut ekonomik durumun ve doların gücünün nasıl sonuçlanacağını sorgulatıyor. Bu durum, ABD’nin bazı piyasa gözlemcilerinin daha önce düşündüğünden daha hızlı bir şekilde resesyona girmesi anlamına gelebilir. Bankacılık sektöründeki sorunların bitmeyebileceğine dair endişeler de var. Sermayeyi korumak için tasarruf ve varlık tahsisi yapmak için daha iyi yerler var ve altın bu rolü yerine getiriyor” şeklinde değerlendirmede bulundu.