çevre illeri tümüyle etkileyecek..
6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 11 ilimizi yerle bir ederek 55 binden fazla can kaybına neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Prof. Dr. Naci Görür’den yeni bir açıklama geldi. Görür, bu sefer o bölgeyi işaret ederek “Küçük ufak kırılmalar oldu, sıra büyükte, ilgililer dikkatli olsun” dedi ve 8 ili uyardı. Lütfen dikkatli olalım. İşte o iller.
Prof. Dr. Naci Görür, bu sabah Kahramanmaraş’ta meydana gelen depreme dair açıklama yaparak, “Savrun Fayı henüz ufak ufak depremlerle kırılıyor. Bu durum, Kahramanmaraş depreminin etkileri olabilir” ifadelerini kullandı. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta gerçekleşen ve 11 ilde büyük yıkımlara neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgede yeni depremler ve artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. AFAD’dan alınan bilgiye göre, bugün saat 06.38’de Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.
Deprem, 6.99 kilometre derinlikte meydana geldi ve şehir merkezinde hissedildi. İlk incelemelere göre depremde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Depremin ardından yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, kritik bir değerlendirme yaptı. Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Görür, “Çiğşar-Andırın/K.Maraş’ta 4.3 büyüklüğünde deprem.
Savrun Fayı henüz ufak ufak depremlerle kırılıyor gibi görünüyor. Bu durum, Kahramanmaraş depreminin etkileri olabilir. Savrun Fayı, Adana Havzasına doğru saçaklanarak devam ediyor. Sevgiyle” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen “6306 Sayılı Yasa Kapsamında İlan Edilen Alan ve Yapılara Yönelik Veri Toplama, Etki Analizi, Değerlendirme Çalışması” sonuçlarına göre, olası bir deprem durumunda İstanbul’da etkilenebilecek ilçeler belirlendi. Bu verilere göre, İstanbul’da tahmini 207 bin bina depremde hasar görmesi bekleniyor.
Binaların yüzde 30’u 1980 öncesi, yüzde 40’ı 1980-2000 arası, yüzde 30’u ise 2000 sonrasında inşa edilmiş. Hasar görmesi beklenen binaların yüzde 95’ini Avrupa yakasında yer alan 196 bin 227 bina oluşturuyor. İBB çalışmasına göre, en yoğun risk taşıyan ilçeler ise Esenyurt, Büyükçekmece ve Küçükçekmece olarak belirlendi.
Bilim Akademisi Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu verileri değerlendirdi. Görür, İstanbul’da yaklaşık 1 milyon 50 bin binanın yüzde 10’unun ciddi hasar alacağını ifade ederek, “İstanbul’da tüm bölgelerde, hem Anadolu hem Avrupa yakasında depremde çok ağır hasar alacağı düşünülen bina sayısı 90 binin üzerindedir. Tüm İstanbul genelinde yaklaşık 1 milyon 150 bin bina bulunuyor. Bu da demek oluyor ki, yaklaşık yüzde 10’u, ciddi hasar alacak. Diğer hasar türlerini saymıyorum, sadece ciddi yıkımla sonuçlanacak bina sayısı 90 bin civarında” şeklinde konuştu.
Görür, ayrıca İBB çalışmasının doğru bir teşhis olduğunu belirterek, Avrupa Yakası’nın jeolojik formasyonları nedeniyle deprem kaynağı ile ilişkisine bağlı olarak Asya Yakası’na göre daha fazla risk taşıdığını söyledi. Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt ve Fatih ilçelerini özellikle vurgulayan Görür, bu bölgelerde zeminin depreme karşı daha az dayanıklı olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Naci Görür ayrıca, Türkiye’nin genelinde birçok aktif fay hattının bulunduğunu ve bu bölgelerde deprem hazırlığı yapılması gerektiğini belirtti. Görür, özellikle deprem, sel ve heyelan gibi afetlere karşı etkili önlemler alınması gerektiğini ve bu konuda bir Afet Bakanlığı kurulmasının önemini vurguladı.