Detaylar belli oldu!

Kamu çalışanları için bir süredir gündemde olan zam pazarlığı süreci devam ediyor. Toplu sözleşme süresinin 1 Mayıs itibari ile tamamlanması beleniyor. Böylece 6 milyondan fazla memur ve memur emeklisinin beklediği zam oranı da 2024-2025 toplu sözleşme görüşmeleri de 1 Ağustos’ta başlayacak.
Emekli ve memura zam
İnternethaber.com’da yer alan habere göre; Kamu kurumlarında çalışan; (Karayolları, demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin gibi) kurumlarda çalışan 700 bin çalışanın toplu iş sözleşmeleri süreci devam ediyor. 1 Mayıs’ta imzalanması planlanan sözleşme sonrası memur ve memur emeklileri için zam görüşmeleri başlayacak.
12 bin TL taban ücret
Kamuda görev yapmakta olan çalışanlar için düzenlenen 2023 yılı tolu sözleşmesi için işçi ve işverenler önceki gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bir araya geldi. Hükümet ilk olarak 11 bin 500 lira taban, ilk 6 ayda yüzde 30 zam teklif etti. Reddedilince hükümet kanadı teklifini 12 bin lira taban ücret ve yılın ilk 6 ayında yüzde 40 zam olarak revize etti. Ancak işçi tarafı hükümet tarafından verilen teklifi yetersiz buldu. İşçi tarafından gelen teklifte; taban aylığın 15 bin lira, ilk 6 ay yüzde 45 zam, yüzde 15 refah payı olmak üzere yüzde 60’lık zam isterken, teklifin bayramdan güncellenmesi bekleniyor. Toplu sözleşme kamu işçilerinin yüzde 25’i 1 Ocak, kalanları için de 1 Mart’tan itibaren geçerli olacak.
Memur için zam pazarlığı başlıyor
Merakla beklenen kamu işçilerinin zam pazarlığının 1 Mayıs itibari ile tamamlanmasının ardından, yaklaşık 6 milyon memur ve memur emeklisi için zam pazarlığına oturulacak. Yapılacak zam pazarlığı görüşmelerinin 1 Ağustos tarihinde başlaması planlanıyor. Kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak sözleşmelerin çerçevelerini belirlemesi açısından da önem taşıyor. Memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranı oranına doğrudan etki ediyor.