Diş İpi Nasıl Kullanılır?

Her ne kadar dişler fırçalanarak temizlense de komşu diş yüzeylerine ulaşmada etkili değildir; bunun yerine diş ipi adı verilen diş temizleme tekniği benimsenebilir. Bu prosedür, diş fırçasıyla ulaşılması zor olan alanları temizlemek için kullanılan, diş ipi adı verilen kısa bir iplik benzeri malzeme parçasını içerir.

Diş İpi Nasıl Kullanılır?

Ne Zaman Diş İpi Kullanmalısınız?

Fırçalama önerisi günde iki defadır. Diş ipi kullanımı 24 saatte bir yapılmalıdır, ancak diş ipi kullanmak için ideal bir zaman yoktur; bireyler diş ipi kullanmak için yeterli zamanı bulduklarında bu yapılabilir. Bunu akşam yapmak iyi bir seçenek olabilir, böylece gün içindeki yiyecek artıkları giderilebilir.

Diş fırçasına benzer şekilde diş ipi de ağızda bakteri oluşmasına neden olabileceğinden paylaşılmamalıdır. Ağızdaki bakterilerin kuru koşullarda hayatta kalamayacağına inanıldığından, insanların diş ipini kuruladıktan sonra birden fazla kullanma konusunda soruları var. Ancak diş ipi tek kullanımdan sonra temizleme etkinliğini kaybedebilir ve bakterilerin tekrar ağızda birikmesine neden olabilir. Bunun ışığında bir parça diş ipinin yalnızca bir kez kullanılması tavsiye edilir.

Diş ipi kullandıktan sonra fırçalamak avantajlıdır, çünkü fırçalama sırasında diş macununun dişlere doğrudan erişimi vardır ve sık sık tükürüp duruladığımızda, hala dişlerin arasında veya çevresinde kalırsa kalıntıların yerinden çıkmasına yardımcı olur.

Diş ipi kullanımında bazı yaygın hatalar, diş ipini, diş ipini hareket ettirirken kullanılan parmaklarla tutmaktır. Bu ön dişleri diş ipiyle temizlemekte zorluk yaratmasa da arka dişlere ulaşmak zor olabilir. Ayrıca kısa bir parça kullanılması da emeği engelleyebilir.

Diş İpi Nasıl Kullanılır?

  1. İki orta parmağın etrafına kabaca 30cm diş ipi sarın; kalan diş ipi diğer elin tercih edilen parmaklarının etrafına sabitlenebilir.
  2. Diş ipini başparmaklarınız ve işaret parmaklarınız arasında sıkıca tutun; bu, başparmaklarınızın ve işaret parmaklarınızın serbest kalmasına yardımcı olacaktır çünkü diş ipini hareket ettirecek parmaklar bu parmaklardır. İpi tutmak ve çalışmak gibi iki görevi bölmek, diş ipi kullanmayı daha kolay hale getirir.
  3. Diş ipi dişlerin arasında hafif bir sürtünme hareketi ile manevra ettirilmeli ve diş ipi diş eti çizgisine ulaşana kadar bir dişe doğru kıvrılmalıdır. Diş ipini diş eti ile diş arasında yavaşça kaydırın.
  4. Diş ipi dişe sıkıca tutulmalı ve diş yüzeyi boyunca yumuşak bir yukarı aşağı hareketle sürtülmelidir. Bu son dişin arka kısmına ulaşılıncaya kadar devam ettirilmelidir. Kalan dişler için de bu işlemi uygulayın.
    Üzerinde plak oluştuğunda diş ipinin yeni bir bölümü kullanılmalıdır.

Diş ipi tutucusunu kullanma yöntemi

Bazı kişiler arka dişleri veya arka dişlerin komşu diş yüzeylerini veya diş arası boşluğunu temizlemekte zorlanabilirler. Dikkate alınması gereken bir diğer nokta ise diş ipinin yanlış kullanımının yaralanmaya veya zarara yol açabileceğidir. Diş ipini kontrol etmekte zorlanan kişiler için diş ipi tutucusu kullanmak faydalı olacaktır.

1.Adım : Diş ipi tutucusunu soldan sağa doğru değiştirin; diş ipini yavaşça diş eti kenarına doğru kaydırın ve yakındaki diş yüzeylerinden birine doğru sıkıca çekin.

2.Adım : Diş eti oluğunun en derin kısmından başlayarak yakındaki diş yüzeyini temizlemek için diş ipini yavaş yavaş yukarı ve aşağı kaydırın ve diş ipini yakındaki diğer diş yüzeyine doğru sıkıca çekin.

3.Adım : Diğer tüm bitişik diş yüzeylerini yukarıdaki adımlara göre temizleyin.

Bu yazımızda Diş İpi Nasıl Kullanılır? Sorusunun cevabını verdik, daha başka merak ettikleriniz için Buradan sitemize göz atabilirsiniz.