Kanı Temizleyip, Mideyi Güçlendiriyor, Yetmiyor Karaciğeri Yeniliyor!

Hint hurması olarak da bilinen demirhindi yüz yıllar boyu tüm dünyada kullanılan çok özel bir bitkidir. Osmanlı İmparatorluğu’nda susuzluk giderici ve ateş düşürücü özelliğinden ötürü hep severek tüketilmiştir.

Şerbeti hurma, karanfil, bal, şeker, kişniş tohumu ve kakule ile yapılır. Kanuni Sultan Süleyman’ın en sevdiği içecek olduğu söylenir.

Özellikle Ramazan ayında susuzluk giderici özelliğinden ötürü iftar ve sahurlarda tüketmeniz önerilir. Harareti kestiği bilinen en etkili içeceklerdendir.

Sakinleştirici, rahatlatıcı etkisi ile tüm dünyaya filleri uysallaştıran meyve olarak nam salmıştır. Alternatif tıp alanında, yaprakları ve tohumları kullanılır.

Meyveleri ve etli kısımları baharat olarak bütün halde kullanılması tercih edilir. Özellikle Hint, Orta Doğu ve Asya yemeklerinde hafif tatlımsı ve ekşimtrak bir aroma verdiği için çokça tercih edilir.

A, B1, B2, B3, B5, B6 ve C vitaminleri, protein, şeker, pektin, potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, selenyum, demir ve bakır gibi mineraller bakımından zengindir.

Kan lipitlerini düşürür ve kilo verilmesine destek sağlar.

Mide, bağırsak, sistemine olumlu etki eder. Bağırsak spazmını engeller, kabızlığı giderir ve sindirimi rahatlatır.

Ateş düşürücü özelliğinin yanı sıra cilt lekeleri ve çillere karşı etkilidir. Hipertansiyon, kolesterol ve obeziteye karşı iyi gelir. Safra kesesi hastalıkları ve ülsere de iyi gelmektedir.

Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğu bilinenler arasında yer alır.

Ayrıca ağrılı ve şişen eklemlerde oldukça etkili bir tedavi alternatifi olabilir.

Sarılık ve nezlede tedavi edici özelliği ile bilinir. A, C ve E vitamini bulunan içeriğinden ötürü kansere karşı koruyucu olan çok iyi bir antioksidandır.

Boğaz ağrılarında meyvesi kaynatılan su ile gargara yapılırsa ağrıyı giderir, enfeksiyonu düşürür.

Demirhindinin kaynatılmış suyu iltihaplı göz hastalıklarına ve göz kuruluğuna da iyi gelmektedir.

Demirhindi Şerbeti Tarifi :  2 litre suya 300 gram demirhindi meyvesi katılır ve kaynatılır. Daha sonra meyveler süzülür. Şeker ilave edilip 10 dakika daha kaynatılır.

Soğuduktan sonra şerbet içmeye hazır hale gelir. Şekeri damak zevkinize göre ayarlayabilir, dilerseniz şeker yerine şekersiz yapıp, içerken bal da katabilirsiniz.

Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…