KİRADA OTURANLAR DİKKAT

Kirada Oturanlar Dikkat Bakanlık Açıkladı..Kiralık evlere yeni sistem geliyor.. 

Kirada Oturanlar Dikkat Bakanlık Açıkladı

Bakan açıkladı: Kiralık evlere yeni sistem geliyor
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günübirlik kiralanan evler için yeni bir sistem getireceklerini duyurdu. Bakan Ersoy söz konusu şartları yerine getirmeyenlerin evlerini kiraya veremeyeceğini açıkladı.

Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘2023 Yılı Değerlendirme Toplantısı’ sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, günlük kiralık evlerle ilgili yeni bir çalışma hakkında bilgiler verdi.

Kiralık evlere yeni sistem geliyor
Haber7’nin yer verdiğine göre; Ersoy, “Günübirlik kiralanan evlere sertifika belgelendirme şartı getireceğiz. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bir belge almak zorunda olacaklar ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca buradan elde ettikleri gelirle ilgili de bir vergi olacak” dedi.

Konaklayan kişileri bildirmek zorundalar
Bakan Ersoy, günübirlik evlerle ilgili olarak, “Sektörde Airbnb olarak tarif ediliyor ama biz aslında biz günübirlik kullanım diyoruz buna. Bu tarz evlere açıkçası Bakanlığımız bir mevzuat çalışması başlattı. Yıl sonuna kadar da hayata geçireceğiz. Ne yapacağız? Bu tarz günübirlik kiralanan evlere normal kiralama dışında bir sertifika belgelendirme şartı getireceğiz kanuni mevzuatta bir değişiklik yaparak. Onlar bir belge almak zorunda kalacaklar Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ve konaklayan kişileri düzenli olarak bildirmekle yükümlü olacaklar. Ayrıca buradan elde ettikleri gelirle ilgili de bir vergi olacak. O vergiyi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yatırmaları gerekecek. Bu aynı zamanda rekabet eşitliğini sağlamak açısından önemli. Yani dünyada nasıl oluyorsa Türkiye’de de o şekilde mevzuatları şekillendiriyoruz. İnşallah yıl sonuna kadar burada mevzuat düzenlemelerini de yapacağız. Hepsi kayıtlı ekonomi haline gelecekler. Ama biz bakın bu günübirlik evlere karşı değiliz sadece dünyada olduğu gibi belli bir belgelendirme ile ve mevzuatlara uygun şekilde yapılması taraftarıyız. Yoksa bu da bir turizm şeklidir. Bunun da çok talebi var dünyada olduğu gibi bizde de bu talep var ve bu talepten yararlanmamız gerekiyor.” dedi.