Petrolde k-rtik hamle!

Suudi Arabistan OPEC+ ülkeleriyle işbirliği altında gülük petrol üretimini mayıs ayından yıl sonuna kadar 500 bin varil azaltma kararı verdi. Rusya da 500 bin varil azaltma kararı aldı.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın Enerji Bakanlığından bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Suudiler OPEC+ ülkeleriyle işbirliği altında günlük petrol üretimini 500 bin varil azaltma kararı aldığını aktardı.

Petrol üretimini azaltacaklar

Haber7’de yer alan habere göre, söz konusu kesintinin Kasım 2022’de alınan kesinti kararına ek olarak alındığını belirten haberde, Enerji Bakanlığı yetkilisin, söz konusu kesintinsin petrol piyasasının istikrarını desteklemeyi planlayan bir ihtiyati tedbir olduğunu vurguladığı aktarıldı.

OPEC+ ülkeleri, geçtiğimiz senenin 5 Ekim’de yapılan toplantıda günlük petrol üretimini Kasım 2022’den itibaren günlük 2 milyon varil azaltılması yönünde karar almıştı.

Rusya’dan açıklama!

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, yaptığı yazılı açıklamada “ABD ve Avrupa’daki bankacılık krizi ve dünyada enerji alanında atılan hatalı adımlar nedeniyle petrol piyasasında yüksek oynaklık ve öngörülemez süreçler yaşandı” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın önleyici bir adım olarak petrol üretiminde kısıntıya gitme kararı aldığını belirten Novak, “Petrol üretimimizi, şubat üretim hacmimize kıyasla yıl sonuna kadar günlük 500 bin varil düzeyinde azaltacağız.” şeklinde konuştu.